Home  ·  Wat is ECOintention?  ·  Wie zijn wij?  ·  Bedrijven & Natuurgebieden  ·  Cursussen & Opleidingen  ·  Nieuws  ·  Agenda  ·  Folders  ·  Boeken  ·  Site map  ·  Contact

 Hier ben je: Home > Wat is ECOintention?
De kracht van intentie

Van stagnatie naar flow

Resonerend leiderschap

Grondbeginselen

Energetische huisapotheek

ECOintention in 8 stappen

Boeken

Folders

Artikelen & Media

Geschiedenis

 

 

Vragen?

Bel 06 41840555

 

De kracht van intentie

Een organisatie, en natuurgebied zijn te vergelijken met een organisme. Het is een dynamisch levend geheel dat zich ontwikkelt en voortdurend in wisselwerking is met zijn omgeving. ECOintention maakt gebruik van de metafoor van het wiel om de kracht van intentie in dit geheel te beschrijven.

 

 

Elk organisme, elk bedrijf en natuurgebied is te vergelijken met een wiel. Dit wiel heeft een bestuurder; jij, als scheppende kracht van je leven of de bedrijfsleider, de manager, de directeur van een bedrijf. In onze termen, de beheerder. Het fundament voor gezondheid en vitaliteit is een harmonieus evenwicht tussen de beheerder en zijn wiel. In onze huidige tijd is dit vaak verstoord. Organisaties chaotiseren, hyperventileren en/of lopen vast.

 

ECOintention herstelt dit evenwicht. Het brengt de beheerder terug in de spil van zijn wiel en versterkt tegelijkertijd de vitaliteit en zelforganisatie van het bedrijf. De coherentie en flow, de onderlinge afstemming van visie, beleid en uitvoering nemen toe.

 

 

In een goed draaiend bedrijf zit de beheerder in de spil van het wiel. In de spil komen alle lijntjes samen. Hier heb je overzicht van het geheel en de touwtjes in handen. Je hebt hart voor de zaak en gevoel voor wat leeft. Je belangrijkste taak is luisteren, zodat je medewerkers zich gehoord en gezien voelen. Vanuit innerlijke rust geef je je wiel aandacht en energie. Het wiel krijgt richting doordat je je doel(en) helder voor ogen hebt en je er van overtuigd bent deze te kunnen bereiken. Verstand van zaken helpt je om de doelen realistisch te formuleren.

 

Dit wiel is vitaal en in hoge mate zelforganiserend. Je medewerkers zitten op de juiste plek en weten wat hen te doen staat. Het is een coherent geheel, gebaseerd op teamwork; één en één is drie. Er is een heldere communicatie; een half woord is genoeg en problemen lossen zich snel en gemakkelijk op. Het bedrijf is flexibel en reageert adequaat op ontwikkelingen in de buitenwereld en de markt. De toekomst valt vaker mee dan tegen.

 

 

 

 

In het wiel werken twee krachten. De bekendste is de middelpuntvliedende kracht die alles naar buiten slingert. Denk aan een centrifuge. Deze kracht is gebaseerd op fysisch-chemische energie en werkt explosief. Het is de mannelijke daadkracht (Yang) die verbonden is met het verstand. Het is de fysieke kracht die werkt in de buitenwereld, in de materie (Matter).

 

Je verbindt je er mee door je aandacht naar buiten te richten op de materiële wereld

 

 

 

 

De andere is de middelpuntzoekende kracht die alles naar het centrum trekt. Deze kracht maakt gebruik van levensenergie en werkt opbouwend, vitaliserend. Het is de vrouwelijke vormkracht (Yin), verbonden met je intuïtie. Deze kracht werkt in de binnenwereld, in de wereld van de geest (Mind). Het is een geesteskracht.

 

Je verbindt je er mee door je aandacht naar binnen te richten op je gevoels- en gedachteleven

 

 

 

 

Het wiel bereikt zijn doel als de beheerder in de spil van zijn wiel zit en deze twee krachten in een dynamische balans zijn.

 

 

 

 

 

In de moderne samenleving wordt je aandacht voordurend naar buiten getrokken door media en gebeurtenissen in de wereld. De nadruk ligt op groei en expansie. Je bent zodoende meer verbonden met de middelpuntvliedende daadkracht dan met de middelpuntzoekende vormkracht.

 

Het gevolg is dat je aan de buitenkant van je wiel belandt. Daar zit je in de tredmolen, ben je het overzicht kwijt, word je geleefd en vliegt de tijd. Uiteindelijk raak je over je toeren en draai je door. Er ontstaan misverstanden en het voortgangsproces stokt. In plaats van dat alles zich ontwikkelt wordt het ingewikkeld. Burn out! Het wiel raakt nog verder uit balans door de toenemende elektrosmog van mobiele telefoons, WiFi, digitale televisie etc..

 

 

 

Hoe breng je je wiel weer in evenwicht? Volgens eeuwenoude Chinese kennis is de vormkracht gebaseerd op Ch’i, levensenergie en verbonden met onze gedachtewereld, met Mind: geest en informatie. De vormkracht ontstaat uit de verbinding van levensenergie en informatie. Levensenergie geef je door iets aandacht te geven. Informatie betekent dat je die energie met je intentie richt op een doel.

 

In het wiel wordt dit weergegeven met een blauwe, linksdraaiende spiraal. Dit is de creërende cyclus waarin gedachten en ideeën zich stap voor stap verdichten van fijn- naar grofstoffelijk en zich in de spil verbinden met de materie: Matter. De onzichtbare gedachtevorm neemt dan een zichtbare vaste, tasbare vorm aan. Uit vormkracht en materie ontstaat een (levens)vorm. Deze groeit en ontwikkelt zich in de buitenwereld. Hier overheerst de daadkracht. In het wiel is dit de rode, rechtsdraaiende spiraal.

 

Er geldt echter ‘mind over matter’, de geest is sterker dan de materie. De gedachtekracht is sterker dan de materiële daadkracht want de vorm ontstaat altijd uit de gedachte. Nooit omgekeerd!

 

 

 

 

> Lees verder Van stagnatie naar flow